Revner i tænder

– usynlige revner i tænder kan gøre ondt 

Revner i tænderne/ infraktioner ligger under tandens overflade, og kan både drille dig og os.

Vi kan have svært ved at finde området, da tanden udefra ser sund og rask ud, og det vil ofte være svært for dig at udpege, hvilken tand det drejer sig om. Vi kan ikke se revnen på røntgen. Men en bidprøve med en særlig bidepind kan ofte afsløre, hvilken tand det drejer sig om. Lykkes det ikke at finde revnen med bidepinden, kan det være nødvendigt, at du går hjem og tygger noget mere med den dårlige side. Hvis det gør for ondt, må tandlægen fjerne fyldningen i den mest mistænkte tand for at søge efter revnen. 

Nogle tænder med revner mærker man slet ikke. Men når en tand med revne begynder at gøre ondt, mærker du en let smerte, når der tygges sammen på noget hårdt eller sejt fx på en kerne i brød eller på en karamel. Tanden kan også gøre ondt, når du får noget koldt på den. Der kan gå uger eller måneder mellem at smerten udløses, fordi du uvilkårligt vil tygge ”udenom” den dårlige tand. 

Desværre er der ingen garanti for at problemet er løst, når revnen endelig er lokaliseret. Behandlingen kan være et langt sejt træk. tandlægen kan nemlig ikke se hvor dyb revnen er. Nogle gange kan man nøjes med en plastfyldning, andre gange må der rodbehandles og laves en krone inden tanden giver ro. Andre gange ender vi med at må fjerne tanden. I de uheldige tilfælde må du gennem flere behandlinger - ikke fordi din tandlæge er uduelig - men fordi kun din tand kan fortælle, hvor alvorlig revnen er, og hvilken behandling der bliver den endelige....