Isninger i tænder

Det giver et jag eller kortvarig smerte, når man drikker noget koldt/varmt eller spiser noget sødt eller syrligt. Isninger i tænderne er et udbredt fænomen, som i langt de fleste tilfælde skyldes, at tandens indre/dentinen er blottet. 

En af de hyppigste årsager til isninger i tænderne, er at tandkødet har trukket sig tilbage og dermed blotlagt tandens hals. Her er tanden ofte mere påvirkelig overfor temperaturændringer. Fænomenet kaldes følsomme tandhalse. 

 

Hvad kan du selv gøre?
Diverse tandpastamærker har produkter specielt udviklet til følsomme tandhalse og de virker for nogle. Disse tandpastamærker har mindre slibemiddel og ofte mere fluor, hvilket er godt for de sarte tandhalse.

Man kan også prøve at lægge lidt tandpasta på det følsomme område, enten et par minutter før man børster tænder om aftenen eller efter tandbørstning, så det ligger på natten over. 

Der findes lindring 
Hvis problemet er fremskredent, kan en tandlæge lindre det ved at lægge en fyldning eller en anden form for forsegling af tandhalsen. At skylle med fluor, undgå syrlige drikke og levnedsmidler og børste tandhalsen forsigtigt giver også lindring på sigt.